Gear auto sangkut

Tukar Gearbox - Benarkah satu kemestian???

Masalah gearbox ini amat kerap berlaku dan paling menyusahkan bila gear jadi tidak terkawal bilamana sering saja bertukar dengan sendiri. Ini bukan saja terjadi kepada kereta auto malah ia juga kerap berlaku pada kereta gear manual. Masalah pertukaran gear yang tidak menentu dan biasa berlaku adalah dari gear 5 ke 4 dan dari 3 ke 2 untuk gear manual dan banyak berlaku dari 4 ke 3 untuk gear auto. Masalah demikian biasa dirujuk sebagai slip gear dan ini sebenarnya adalah masalah yang disebabkan oleh faktor-faktor penyelenggaraan kereta yang tidak teratur oleh pengguna seperti:- 1. Lambat menukar minyak gear 2. Tidak pernah tukar filter auto 3. Membiarkan mounting gearbox pecah tidak ditukar 5. Mengabaikan kebocoran minyak gear dari seal gearbox 6. Tidak pernah menambah minyak gear Faktor-faktor begini adalah sebab utama mengapa slip transmisi mudah berlaku lebih-lebih lagi untuk kereta auto. Keadaan begini juga biasa terdapat tanda-tanda awal slip transmisi akan berlaku. Tanda-tanda seperti:- 1. Gear susah masuk biasanya untuk gear manual 2. Pada awal transmisi untuk auto terdapat sentakan yang agak kuat contoh dari N ke D atau dari P ke D 3. Terdapat 'freeplay' ruang pertukaran gear yang agak lama samada dari 1 ke 2,2 ke 3 dan 3 ke 4. Kereta berbunyi kuat setiap kali pertukaran gear auto berlaku 5. Rpm yang jadi tinggi tidak kembali asal setelah gear auto bertukar 6. Berbunyi hentakan seperti 'DUK' setiap kali gear auto bertukar 7. Gear yang bertukar pada keadaan N atau D pada panel meter. Tanda-tanda seperti di atas adalah tanda-tanda awal slip transmisi auto slip transmission akan berlaku dan jika keadaan ini dibiarkan ia akan ketahap maksima dimana pengguna terpaksa menukar keseluruhan kotak gear yang memungkinkan penambahan kos yang lebih tinggi. Bagaimana ia boleh dibaiki dengan cepat dengan menggunakan kos yang rendah? Cara yang murah tetapi berkesan selain daripada menukar gearbox untuk kereta auto apabila berlaku tanda-tanda sedemikian adalah dengan membuat keseluruhan penyelenggaraan seperti berikut :- 1.

Cara Penggunaan Gear Automatik Yang Betul, Agar Gearbox Kereta Tak Mudah Rosak!


Cara penggunaan gear automatik dan manual kereta adalah berbeza. Ramai wanita lebih gemar memilih kereta yang memiliki gear automatik kerana lebih mudah dipandu dan dikawal berbanding gear secara manual. Namun ramai yang ambil mudah dengan cara penggunaan gear automatik ini. Perlu tahu, menukar gear auto dengan cara salah boleh menyebabkan gearbox rosak dan kos gearbox kereta pula adalah sangat mahal. Berikut merupakan tip menggunakan gear automatik yang betul oleh Arun Billionare yang juga merupakan seorang penjual kereta sebagai panduan anda. Kekadang pernah perasan kereta depan masuk gear P bila berhenti kat trafic light. Senang untuk teka, sebab lampu reverse akan nyala sekejap. Tertekan pedal minyak dulu baru masuk gear. Jawabnya, gear anda boleh rosak atau cepat rosak. Kaedah yang betul semasa berhenti di Lampu Isyarat: 1. Tekan brek kaki 2. Masuk gear N tanpa tekan tombol pada gear. Tarik hand brek 4. Lepas brek kaki. Bila nak jalan balik: 1. Tekan brek 2. Masuk gear D tanpa tekan tombol pada gear. Tarik je 3. Lepas hand brek. Lepas brek kaki 5. Tekan minyak. Ini adalah untuk mengelakkan daripada anda terlajak tolak gear. Jika terlajak, gearbox anda boleh rosak. Contohnya: Dari gear D, anda ingin tolak ke N. Sekiranya tak tekan tombol gear, anda tak dapat tolak lebih kerana ia tersekat di N. Tetapi jika anda tekan tombol, anda boleh menolak gear terus ke R. Contohnya: Semasa ingin berhenti kereta, anda ingin menolak ke gear N dari gear D. Oleh kerana anda menekan tombol gear,kemungkinan tertolak ke gear R adalah tinggi. Jika kereta belum berhenti sepenuhnya, gearbox boleh rosak. Kalau yang lekok-lekok tu, takde tombol. P — Parking, digunakan untuk anda memberhentikan kereta anda. Gear akan disekat. R — Reverse, untuk mengundur kereta anda. N — Neutral, jika dalam posisi menunggu traffic light atau traffic jem, alihkan ke gear neutral. D — Drive, penukaran secara auto gear 1,2,3,4 dan seterusnya butang overdrive — gear akan menyekat untuk masuk ke gear 4. Gear yang akan digunakan cuma 1,2 dan 3 shj.

Lakukan 5 Tabiat Ini Jika Mahu Gear Automatik Anda Rosak


We hope that Otai-otai KDI members can help others too here. Bagi sesiapa yang mempunyai masalah am mengenai kereta boleh bincangkan di sini dalam BM or BI. Harap all boleh kongsi dan bincang bersama dgn baik. Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! Berapa kos untuk tukar pulley, dan perlu set apa2 seperti timing? Cadang nak tambah kereta Nak amik Nissan Serina ok tak mpv tu atau ada lebih baik bajet ciput jer ni. Nissan mostly tk bt sunroof sbb bg mrk tiada faedah lagipun kalau getah sunroof bocor buleh masuk air tu. Ok maksud saya ialah dari aspek: 1. Mohon tuan suggest yang mana berbaloi untuk saya beli. Terima kasih. Salam tuan. Buat pertama kali rosak. Masalahnya bila start enjin dan tukar gear D enjinnya mati. Apakah puncanya?? Hai sy nk tanye, kalau utk renew insuran utk pertama kali kereta alza baru berapa ya? Termasuk cermin depan. Ada yg kata baik buat sendiri drp suruh pihak bnk ejen buat. Sy punya Toyota hilux 2. Bila tekan clutch bunyi normal. Keta saya waja 1. Kreta saya Kenari auto. Masalah bila pasang aircond kuat enjin mati atau kadang2 jerking walaupun semasa tgh memandu. Ia mula dengan aircond tiba2 padam and lepas tu enjin mati. Saya kena main pedal minyak supaya x mati enjin. Tlg bagi suggestion apa patut saya repair. Assalamualaikum, saya ada kemusykilan tentang masalah grand livina 1. Bila saya tekan minyak acceleratesaya dapat rasakan yang bahagian tayar sebelah kiri bergegar, bila dalam kelajuan stabil maintain kelajuan ianya tidak bergegar walaupun pada kelajuan tinggi. Paling terasa bila mendaki bukit, ianya akan bergegar kerana saya memerlukan tork yg tinggi… Apakah keberangkalian kerosakan nya? Sila tunjuk ajar. Terima kasih…. Azman, kdi nasihatkan utk pergi ke bengkel tayar berdekatan dan pastikan kerosakan. Mungkin ada masalah balancing sahaja atau paling teruk drive shaft. Assalamualaikum, sya da kemuskilan tentang masalah persona 1. Bila saya brek sikit2 jer terus kereta semput2, saya sudah bersih kan throttle body ngn tukar sprak tpi ia masih juga. Bagi pendapat kmu apa harus saya lakukan dan apa puncanya ia berlaku.?

GENERAL CAR PROBLEM – JOM BINCANG MASALAH KERETA!


Just nak tanya bro Kalau betul tlg bg samplenya ehhhh Pernah dulu kereta I dah hilang pickupnya. Dah servis kat Pusat Servis Proton pun cam tuh jugak. Tapi ada sekali tuh budak Cina yang servis kereta I. I tengok dia amat professional. Selepas siap, pickupnya dah kembali, sampai lah sekarang! I rasa sebelum tuh diorang servis sambil lewa jer kot? Memang power, dan tiada masalah menghidupkan enjin pada pagi-pagi yang sejuk ataupun setelah seminggu kereta terbiar tak digunakan. Blog nih mmg banyak info. Satu soalan : Sy ade sebuah saga blm tahun manual, dulu time beli tak tepikir nak pakai auto sebab leceh dengan minyak gear auto proton yang agak mahal tu, so beli manual tahan lasak. Apa yg TT bagi tau memang betul. Satu lagi penggunaan jenama minyak tertentu boleh mempengaruhi prestasi kereta. Satu cth seperti sy sendiri. Nampak penjimatan ketara utk perjalanan dari Kerteh ke KL. KL ke Ipoh. Merc W Sy cuma cuci injector dan kaburator emnggunakan Threebond Cleaner. Prestasi kedua kenderaan amat bagus dan mengejutkan. Cuba lah sekali. Bos, nk tanya skit Kreta i setiap kali nk start kena crank 2 kali baru boleh hidup. Kenapa ya? I tgk kreta org lain crank sekali dah hidup enjin Rasanya sebab ape ye? Sy baru beli kereta ni bulan 8 yg lepas. Salam saya nk tnye. As-salam, sy nak tanya skit, kalau keta 2 kuat mkn minyak kenapa erk? Salam bro.

5 Punca Masalah Kereta Bergegar, Diagnosis Awal Jimatkan Wang dan Masa Anda

Post a Comment. Apabila kita gagal melakukan servis terhadap gearbox kereta, ia mendedahkan kereta kita kepada risiko pelancaran. Kebanyakan kereta yang mengalami masalah tidak lancar ketika pemanduan, adalah disebabkan gearbox kereta mereka jarang diservis. Setiap pembelian kereta yang berlaku di kebanyakan pengedar kereta nasional dan antarabangsa, pemilik kereta akan diberikan servis percuma untuk 1, kilometer pertama. Tawaran ini diwujudkan bagi mendorong mereka melakukan pembelian kereta. Dalam masa sama, kita sebagai pembeli perlu mengambil peluang keemasan seperti ini. Ia bertujuan bagi menjaga kereta kita pada peringkat awal. Untuk kereta-kereta baru, minyak enjin dan minyak gear box akan mengandungi lebihan habuk besi. Bahaya habuk besi ini adalah, ia akan menghakis gear box. Justeru itu, manfaatkan servis percuma daripada wakil pengedar kereta di Malaysia. Kerana ia dapat menyelamatkan kereta kita pada peringkat awal. Servis Gearbox Untuk Kereta Second Hand Soalan penukaran gear box juga adalah soalan kegemaran bakal pemilik kenderaan terhadap tim Autoviq. Selepas itu, catitkan rekod bacaan milage kereta. Posted by kereta sewa ipoh perak at Email This BlogThis! No comments:. Newer Post Home. Subscribe to: Post Comments Atom.

Tips Mudah Repair Masalah Gear Perodua



Comments on “Gear auto sangkut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>